Wisselkoers Zwitserse Frank berekenen:

Meer over de wisselkoers van de Zwitserse Frank

De Zwitserse frank is niet alleen de munteenheid die wordt gebruikt als betaalmiddel in Zwitserland, maar ook in Liechtenstein wordt van deze muntsoort gebruik gemaakt. Omdat deze landen geen deel uitmaken van de EU, kunnen ze geen euro hanteren als betaalmiddel. De wisselkoers tussen de euro en de Zwitserse frank bepaalt hoeveel Zwitserse frank je krijgt voor 1 euro, en andersom. Met deze wisselkoers krijg je te maken als je in het bezit wilt komen van Zwitserse frank, bijvoorbeeld als je voor een tijdje naar Zwitserland of Liechtenstein toe gaat, of als je Zwitserse frank wil aankopen om mee te handelen. Als je een bepaald bedrag in euro wilt omrekenen naar Zwitserse frank of andersom, dan kun je deze website daarvoor gebruiken. Vul het bedrag in dat je wilt omrekenen en kies hoe om je wilt rekenen (van euro naar Zwitserse frank, of van Zwitserse frank naar euro). Je krijgt dan het bedrag te zien dat je volgens de actuele wisselkoers terugkrijgt voor het bedrag dat je hebt ingevuld.

Geschiedenis Zwitserse frank

In 1798 werd de Zwitserse frank voor het eerst ingevoerd en gebruikt in Zwitserland, om ervoor te zorgen dat er door heel Zwitserland in principe één soort betaalmiddel beschikbaar was. Daarvoor was dit niet zo, en werd door elk deel van het land een eigen muntsoort gebruikt. Omdat er na deze invoering echter nog steeds veel buitenlands geld in omloop was, werd er in 1850 een nieuwe frank ingevoerd en werd toen definitief besloten dat deze frank ook echt gezien werd als het enige wettige betaalmiddel in het land. Na de invoering van de euro is de Zwitserse frank lange tijd een erg stabiele munt geweest. Dit was echter geen geheel natuurlijk effect, maar werd voor een groot deel veroorzaakt door bemoeienis van de Zwitserse Nationale Bank. Zij zorgden zelf voor aan- en verkopen van de munt in juiste hoeveelheden op het juiste moment, zodat ze de waarde van de munt kunstmatig laag en gelijk hielden. Hiermee wilden de Zwitsers voorkomen dat ze niet zouden kunnen concurreren met omliggende landen omdat de producten te duur zouden worden vergeleken met die van landen die de euro als betaalmiddel hanteerden. In 2015 werd besloten om dit beleid te laten vallen, en de Zwitserse frank zijn natuurlijke koers te laten varen. Dit werd vooral gedaan omdat de waarde van de dollar flink steeg ten opzichte van de euro. Zwitserland was bang dat de Zwitserse frank daarin meegetrokken zou worden en wilde daarom de waarde van de Zwitserse frank op zijn beloop laten.

Wisselkoers van de Zwitserse frank

Door deze overgang in beleid, was er een plotselinge verandering te zien in de koers van de Zwitserse frank vanaf het moment dat werd besloten om de koers van de frank niet langer te beïnvloeden. Kreeg je voor 1 euro op het ene moment nog 1,20 frank, het volgende moment was dit gedaald naar minder dan 0,85 frank. De frank werd dus in één klap een stuk meer waard. Na deze piek heeft de koers zich echter weer enigszins gestabiliseerd en sindsdien is deze weer aardig stabiel gebleven. Gedurende het afgelopen jaar heeft er niet meer dan ongeveer 4 cent verschil gezeten in het aantal frank dat je voor een euro kreeg. Over het algemeen kon je er tussen september 2015 en september 2016 vanuit gaan dat je ergens tussen de 1,075 en 1,115 frank kreeg voor 1 euro.

De betekenis van de waarde van een betaalmiddel

Het klinkt natuurlijk heel gunstig als het betaalmiddel in een land veel waard is. Van de ene kant is dit zo, omdat je goederen relatief goedkoop kunt importeren. Voor de economische situatie van een land is dit echter lang niet altijd gunstig. Het wordt dan namelijk voor andere landen erg duur om producten uit het land te importeren, waardoor de export voor het land zelf vaak op een laag pitje. Ook vakantie vieren in een dergelijk land is niet erg aantrekkelijk door de hogere kosten veroorzaakt door de wisselkoers. Dit zijn de exacte redenen waarom Zwitserland in eerste instantie de frank op een bepaald niveau wilde houden.

Ga snel naar: