Cryptocurrency

Je hebt vast wel eens gehoord van BitCoin? Dit is een soort cryptocurrency, ofwel in het Nederlands cryptogeld. Het is een digitale munteenheid, die ontstaat door de handel en vraag en aanbod. Eigenlijk werkt het, hetzelfde als vroeger. Want als we allemaal een waarde accepteren van een bepaalde munt, digitaal of niet. Dan is dat de waarde, tot we met zijn alle bepalen dat die anders moet zijn. En dat kan heel snel gaan. Op dit moment is BitCoin enorm populair en in beperkte mate te verkrijgen, hierdoor stijgt de wisselkoers. Want eigenaren van BitCoin willen niet verkopen. Zij gaan er namelijk vanuit dat de koers nog veel verder gaat dalen. Sinds de oprichting van de munt is de waarde al meer dan verduizendvoudigd. Bekijk hieronder de actuele Bitcoin koers.

Dit kan je met digitaal geld

Een digitale munt heeft veel voordelen. Het is universeel, makkelijk deelbaar en iedereen begrijpt hem. Het wordt daarnaast niet gereguleerd door overheden, maar vraag en aanbod. Ook kunnen eigenare anoniem blijven volgens de Blockchain technologie. Met digitaal geld, kun je veel goedkoper transacties laten plaatsvinden via het internet en zonder tussenkomt van een bank. De waarde is altijd bekend en een transactie is ook zo geregeld. Daarnaast is de techniek tot nu toe nog nooit gehacked en daarmee volgens sommige veel veiliger dan andere munten. Een digitale munt kan daarnaast ook makkelijker meegenomen worden en niet zomaar afgepakt worden. Je hebt geen portemonnee waar je ze in kan doen, maar wel een account om ermee te betalen. Een smartphone is voldoende om betalingen te ontvangen en te doen. Er zijn diverse platformen die handel in deze valuta mogelijk maken.

Cryptocurrency

Hoe werkt de Blockchain technologie

Bitcoin werkt met de beveiligingstechniek blockchain. Wat niets anders inhoud dan dat de informatie over het eigendom van de munt in een blok wordt opgeslagen en vervolgens gedeeld en geverifieerd door andere die deelnemen aan de blockchain. Hierdoor blijft informatie altijd beschikbaar, want ook als 1 deelnemer van de blockchain wegvalt. Dan blijft de informatie bestaan. De andere deelnemers kopiëren dit namelijk terug, waardoor de ketting in stand gehouden wordt. In onderstaande video wordt dit nog verder uitgelegd.

Voorbeelden van Cryptocurrency

De meest bekende vorm van cryptocurrency is Bitcoin, maar er zijn er veel meer. Hieronder een lijst met varianten van digitale munten:

Risico’s van digitale munten

De valuta risico’s van digitale munten zijn groter dan bij gereguleerde munten. Zo kunnen ze plots heel hard stijgen, maar ook enorm hard dalen. Op dit moment bestaan deze munten nog niet zo lang en is er nog weinig historie opgebouwd. De handel lijkt daardoor meer op speculeren dan echt handelen. Met een digitale munt handel kan heel veel geld verdient worden, maar een complete inleg kan ook ineens niets meer waard zijn. Dit laatst kan gebeuren, wanneer er paniek ontstaat bij eigenaren van deze munten die ze ineens van de hand willen doen. Een dergelijke crash zou goed kunnen gebeuren in de komende jaren. Het is daarom verstandig alleen te investeren in dergelijke munten met geld dat je niet direct nodig hebt.

Bekijk hier de Crypto teleurstellingen van 2017
Bekijk hier meer over bitcoin halving

Digitale munten ruilen

Er zijn ook diensten waarbij je virtuele valuta met elkaar kan ruilen. Zoals Bitcoin, Dogecoin en Etherium. Je ruilt dan tegen de huidige koers en betaalt vaak een fee voor de transactie. Een nieuwe manier van handelen in digitale valuta die veel in populariteit wint. Een voorbeeld is Changelly. Lees hier meer over deze dienst: Changelly

Kijk hier voor meer informatie over andere valuta.