De bitcoin halving komt eraan, dit is wat het betekent

In mei is het dan zover. Bitcoin (BTC), de grootste en meest bekende cryptocurrency, zal een zeer belangrijke regeling doorvoeren. De beloningen voor miners zullen namelijk worden gehalveerd. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zal deze gebeurtenis een groot effect hebben op de koers van bitcoin. Ben je niet bekend met de halving of Bitcoin? Lees dan verder, want in dit artikel geven wij je een crash course over Bitcoin, de koers én de halving.

Bitcoin, het geld van het internet

Over Bitcoin heb je hoogstwaarschijnlijk wel eens gehoord, maar toch geven wij je graag nog een korte uitleg over het blockchain-project. Bitcoin is een zogeheten peer-to-peer-betalingsnetwerk. Peer-to-peer houdt in dat een transactie op het netwerk direct tussen persoon A en persoon B plaatsvindt; hier zit dus geen bank tussen zoals bijvoorbeeld bij een online aankoop. Het gehele netwerk waarop dit proces draait werd ontworpen door Satoshi Nakamoto. Deze ‘Japanse’ naam is echter een pseudoniem en naast enkele speculaties weet eigenlijk niemand wie Nakamoto is. Voor zover bekend is kan het zelfs een groep mensen zijn die zich schaart onder de naam.

Het was in 2008 dat Satoshi zijn briljante idee voor een elektronisch betaalsysteem publiceerde dat ‘online betalingen toestaat die rechtstreeks naar een andere partij gestuurd kunnen worden zonder bemoeienis van financiële instellingen.’ Kort door de bocht zou Bitcoin gelijkwaardig zijn aan een al bestaande manier van betalen, namelijk met contant geld. Als je namelijk met cash betaalt op bijvoorbeeld de markt, dan is er ook geen bemoeienis van een derde partij en kan de transactie niet teruggedraaid worden. Met een gedecentraliseerd netwerk dat wereldwijd geïmplementeerd is en het feit dat gegevens op de blockchain onveranderlijk zijn, zet Bitcoin stappen om dé digitale valuta van het internet te worden.

Invloeden op de bitcoin koers

Wat de koers van bitcoin volgende week zal zijn kan niemand met zekerheid zeggen. De koers van de digitale valuta is namelijk behoorlijk volatiel, maar dit hield de koers echter niet tegen om in december 2017 een recordhoogte van $20.000 te vestigen. Vergelijken we dit met een jaar eerder, dan was dezelfde munt maar $800 waard. Deze absurd harde stijging zorgde voor veel aandacht en zou weleens de reden kunnen zijn waarom jij van Bitcoin gehoord hebt. Deze koers hield echter niet heel lang stand, want het jaar daarop zakte de waarde enorm een veel Bitcoin-critici voorspelde dat dit definitief het einde van Bitcoin was. Met een dieptepunt van net iets meer dan $3.000 in begin 2019, begon de cryptocurrency omhoog te klimmen naar een waarde van $14.000.

Ondanks de extreme schommelingen had je geen betere investering kunnen doen dan een investering in bitcoin. Het is namelijk gebleken dat het de beste investering is van het vorige decennium. Was je in 2010 al begonnen met het hodlen (vasthouden) van BTC en heb je die niet verkocht tot aan het hoogtepunt in 2019? Dan was elke dollar die jij geïnvesteerd had ongeveer $90.000 waard geweest. Als we dit vergelijken met het handelen van aandelen op de Amerikaanse beurs, dan zou diezelfde dollar namelijk maar $3,46 zijn geweest; een behoorlijk groot verschil tussen de twee investeringen dus.

Oneindig geld printen zoals met de euro is niet mogelijk voor Bitcoin. Satoshi heeft in
zijn protocol namelijk vastgesteld dat er niet meer dan 21 miljoen BTC op de markt zal zijn. Op dit moment is er maar een deel van de 21 miljoen bitcoins op de markt te verhandelen maar dit aantal is wel stijgende. Het ontstaan van nieuwe bitcoins is het resultaat van Bitcoin miners: computers van individuen en bedrijven die zich aangesloten hebben aan het Bitcoin-netwerk. Het mining-proces is het uitvoeren van zeer ingewikkelde berekeningen om de transactiedata te versleutelen en op deze manier het netwerk veilig te houden. Wie de berekening succesvol oplost, wordt beloond met op dit moment 12,5 BTC. Deze beloning is vervolgens vrij verhandelbaar en kan verkocht worden op de markt.

Cryptocurrency

De schaarste van de digitale valuta heeft deels een effect op de stijgingen van de BTC-koers. Om deze inflatie te limiteren zal daarom na elke 200.000 additionele blocks de beloning gehalveerd worden. Zo blijft de cryptocurrency schaars. Als we kijken naar de economische basisprincipes van vraag en aanbod, dan volgt wellicht een koersstijging na de halving.

In het verleden heeft het Bitcoin-netwerk al twee eerdere halvings meegemaakt. Tijdens de laatste halving van anderhalf jaar geleden steeg de koers van bitcoin ook flink in waarde en bereikte de koers een recordhoogte van $20.000. Zal de geschiedenis zich dus daadwerkelijk herhalen, dan voorspellen sommige analisten een prijs van $100.000 per bitcoin.

Aan de hand van bovenstaand verhaal is het wellicht geen slecht idee om te investeren in bitcoin. Bitcoin kopen kan simpel via het Nederlandse handelsplatform SATOS. Zo heb je binnen no-time bitcoins in je wallet en zie je de waarde daarvan in de komende maanden wellicht flink stijgen!