Wisselkoers Zweedse Kroon berekenen:

De koers van Zweedse kroon naar euro

De Zweedse kroon is de nationale munteenheid van Zweden. De afkorting van deze munteenheid is ‘SEK’. Voor één kroon geldt dat ze bestaat uit 100 zogenaamde öre. Er bestaan biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. Op vlak van munten kan je kiezen voor 1, 2, 5 en 10 kronen. De Zweedse kroon werd op de markt gebracht als vervanging voor de zogenaamde riksdaler. De riksdaler was een gezamenlijke valuta die werd opgericht door de Scandinavische Monetaire Unie in het jaar 1873. Toen de opheffing van de munt een feit was besloten de drie landen Zweden, Denemarken en Noorwegen om hun eigen munt te lanceren. Voor alle drie de munten geldt wel dat de benaming ‘kroon’ behouden werd. Op de bankbiljetten van de Zweedse kroon tref je verschillende bekende mensen aan uit het land. Het gaat hierbij onder meer om Astrid Lindgren, maar ook om bijvoorbeeld Greta Garbo en uiteraard ook om Pippi Langkous. De wisselkoers van de Zweedse kroon naar euro zal in de praktijk bepalen wanneer het verkopen van je Zweedse kronen nu precies het interessantst is.

Geen euroland

Veel mensen stellen zich de vraag waarom de wisselkoers van de Zweedse kroon naar euro tegenwoordig nog relevant is. Zweden behoort toch tot de Europese Unie en is bijgevolg toch verplicht om de euro in te voeren? Ja en neen. Tijdens een referendum dat werd gehouden in het jaar 2003 stemde de Zweedse bevolking met een nipte meerderheid van 55,9 procent

tegen de invoering van de euro. Op basis hiervan heeft Zweden de keuze gemaakt om zich niet aan te sluiten bij de ERM II. Twee jaar lid zijn van de ERM II is één van de eisen om toegelaten te worden tot de eurozone. Zolang als er geen meerderheid wordt bereikt onder de bevolking weigert de Zweedse overheid om de euro in te voeren. Door niet toe te treden tot de ERM II hoopt ze die verplichting nog een geruime tijd te kunnen ontlopen.

Opvallend is wel dat in het Zweedse Haparanda de euro wel geldt als wettig betaalmiddel. Dit zou het gevolg zijn van het handelsakkoord waar de plaats over beschikt met Finland.

Contante betalingen in Zweden

De koers van Zweedse kroon naar euro kan relevant zijn voor verschillende doelgroepen. Natuurlijk zijn er de beleggers die speculeren op dergelijke koersverschillen. Daarnaast is het echter zo dat een koersverschil ook van belang kan zijn voor mensen die net terugkeren van een vakantie in Zweden. De kans is namelijk groot dat zij nog over een aantal Zweedse kronen zullen beschikken. Wellicht zal je deze graag willen kunnen inwisselen tegen een zo hoog mogelijk bedrag. Dat is alleen maar mogelijk door het beste moment uit te kiezen. Het controleren van de koers van Zweedse kroon naar euro is dus altijd interessant voordat je deze daadwerkelijk om gaat wisselen.

Ben jij ook van plan om een reis naar Zweden te ondernemen? Hou er dan rekening mee dat Zweden het land is waar de minste transacties contant worden uitgevoerd. Gemiddeld zouden nog amper 2,7% van de transacties in Zweden gebeuren met baar geld.

Ga snel naar: