Wisselkoers Turkse Lira berekenen:

De Turkse lira koers – Van lira naar euro

De Turkse lira is de nationale munteenheid van Turkije. In tegenstelling tot wat mensen vaak vermoeden beschikt deze munt nog niet over een lange levensduur, in tegendeel. De Turkse lira zoals we deze tegenwoordig kennen bestaat dan ook slechts sinds het jaar 2005. Het was toen dat de oude munteenheid van het land werd vervangen door de nieuwe lira. In het jaar 2009 werd er voor gekozen om de benaming ‘nieuwe’ terug te schrappen. Voorafgaand aan het jaar 2005 stond de Turkse lira nog bekend onder de naam ‘Türk Lirası’. Tijdens een bezoek aan Turkije zal je kunnen vaststellen dat de naam echter wordt uitgesproken als ‘lira’. Op het ogenblik dat er buiten het land zelf naar deze munt wordt verwezen veranderd dat. Dan wordt er wel degelijk gesproken over de Turkse lira om verwarring met de munteenheid van een ander land te voorkomen. De Turkse lira koers staat er algemeen om bekend één van de meest volatiele wisselkoersen te zijn die er op deze wereld bestaan.

Het omrekenen van de Turkse lira naar euro

Er zijn verschillende (belangrijke) situaties aan te halen waarin de Turkse lira koers ten opzichte van de euro zeer belangrijk is. In eerste instantie geldt dit natuurlijk voor beleggers. Zij speculeren op de koersverschillen tussen de beide valuta’s om op die manier een zeker rendement te kunnen realiseren. Dat is echter niet alles. Elk jaar opnieuw zijn er bijvoorbeeld ook heel wat mensen die op vakantie gaan naar het prachtige Turkije. Bij thuiskomst beschikken ze dan nog vaak over een bepaalde hoeveelheid aan Turkse lira. Deze kan je vervolgens laten omwisselen in euro’s. Zo kan je het restant van je vakantiebudget gewoon terug in Nederland uitgeven. Let wel, raadpleeg altijd eerst de actuele Turkse lira koers. Op die manier kan je immers precies bepalen wanneer het beste moment is aangebroken om je resterende Turkse lira’s te verkopen voor euro’s.

Let op! Bij het fysiek inwisselen van je Turkse lira is het altijd belangrijk om goed te kijken naar het soort biljet die je wenst in te wisselen. De biljetten van 5 en 50 lira lijken ongelofelijk hard op elkaar. Ze beschikken dan ook over nagenoeg dezelfde kleur en opmaak. Let dus goed op welke je gaat inwisselen om niet voor vervelende financiële gevolgen te staan!

Hoe volatiel is de Turkse lira koers?

Voor alle valuta’s die er op deze planeet bestaan geldt dat hun koers niet is vastgesteld. Dit betekent concreet dat er vaak sprake kan zijn van (niet onaanzienlijke) verschillen. Neem nu bijvoorbeeld eens de periode tussen begin januari en midden augustus van het jaar 2018. Toen liet de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar een waardedaling optekenen van zo’n slordige 50 procent. De spectaculaire daling van de Turkse lira koers werd veroorzaakt door een combinatie van factoren.

De hoge economische groei die het land liet optekenen ging namelijk gepaard met een stevige inflatie en een aanzienlijk tekort op de lopende rekening. Het is bovendien algemeen bekend dat de centrale bank van Turkije onder politieke druk van president Erdogan de rente laag dient te houden. Voordat de nieuwe lira werd ingevoerd was de oude Turkse lira ook even ’s werelds minst waardevolle munteenheid. Dit was het geval in het jaar 2005 toen één Amerikaanse dollar gelijk stond aan zomaar even 1.260.000 Turkse lira.

Ga snel naar: