Wsselkoers Yen berekenen:

Meer over de wisselkoers van deYen

De Japanse yen is volgens velen een flink ondergewaardeerde munteenheid, dat is vooral te zien in de wisselkoers. Vergeleken met valuta als de euro, de dollar en de pond is de yen relatief weinig waard. Voor een euro krijg je namelijk meer dan 100 Japanse yen. Dat de munt op zich weinig waard is vergeleken met andere valuta, betekent echter niet dat het leven in Japan veel goedkoper is dan in Nederland. Vergis je hier dus niet in. De kosten van veel zaken liggen namelijk op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland. Sommige zaken zijn wat goedkoper, andere wat duurder. Dit betekent dat in Japan met wat hogere bedragen gerekend wordt dan in Nederland.

Koersen:
Yen naar Euro
Euro naar Yen

Wisselkoers van de Yen

De yen heeft in de geschiedenis flink onder invloed gestaan van bepaalde gebeurtenissen, waardoor deze een aantal malen fiks in waarde is gedaald of juist gestegen. De tweede wereldoorlog is bijvoorbeeld zo’n periode waarin de yen veel minder waard is geworden, terwijl de waarde daarna weer omhoog ging, omdat er veel meer geëxporteerd werd vanuit Japan. Zorgde de oliecrisis eind jaren ’70 weer voor een ferme daling, kwam de yen er vervolgens weer bovenop door het Plaza akkoord, waarin werd afgesproken de dollar minder waard te maken om ervoor te zorgen dat munteenheden als de yen relatief sterker zouden komen te staan. Ook over de afgelopen vier jaar is de turbulentie rondom deze valuta te zien. Waar de yen vanaf 2013 duidelijk minder waard werd, steeg deze waarde juist weer in de loop van 2015 en 2016. In de zomer van 2016 is de stand van de yen ten opzichte van de euro relatief stabiel gebleven, met waardes van ongeveer 112 tot ongeveer 116 yen per euro.

Het belang van de Japanse Yen

Gezien de stijgingen en dalingen in de stand van de yen ten opzichte van de euro, is het dus goed om de wisselkoers van deze munteenheid goed in de gaten te houden. Zeker als je hiermee van doen hebt, bijvoorbeeld omdat je naar Japan reist of handelt met yen. Toch zijn dit niet de enige redenen om rekening te houden met deze valuta. De Japanse yen speelt voor beurshandelaren bijvoorbeeld een grote rol, omdat de ontwikkeling van de waarde van de yen gezien wordt als een goede indicatie voor de ontwikkeling van de Aziatische economie. Aan de stand van de yen kan dus worden afgeleid hoe het ervoor staat in Azië. Vooral Japan, China en India zijn landen die daarbij goed in de gaten worden gehouden, omdat ze veel inwoners hebben en door een groeiende investering in technologie en zaken die voor de wereld belangrijk zijn een steeds belangrijkere invloed hebben op de wereldeconomie.

De invloed van de Aziatische economie

Dit klinkt natuurlijk allemaal interessant, maar het lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Dat hoeft het echter helemaal niet te zijn. De Aziatische economie kan namelijk soms een redelijk directe invloed hebben op de westerse economie en zelf merken we steeds meer de groeiende investeringen van Aziatische bedrijven in de westerse wereld. Naarmate de Aziatische economie groter wordt en opbloeit, zal de interesse verschuiven van koersen als de dollar en de euro naar koersen van Aziatische valuta. Dit kan relatief grote gevolgen met zich meebrengen. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de prijzen van goud en olie gebaseerd op de dollar, maar wie zegt of dit zo zal blijven als de Aziatische economie blijft groeien?

Het belang van de wisselkoers voor het wisselen van geld

Naast het belang van de wisselkoers euro/yen of yen/euro voor de beurshandelaren en als maatstaf voor hoe de Aziatische landen ervoor staan, kan deze wisselkoers ook van belang zijn op een kleiner niveau, bijvoorbeeld voor jezelf als je afreist naar Japan. Je wilt dan wel weten hoe het ervoor staat met de waarde van de yen ten opzichte van de euro en andersom. Wil je bepalen hoeveel yen je krijgt voor een bepaalde hoeveelheid euro’s, of hoeveel euro’s je krijgt voor een bepaalde hoeveelheid yen? Dat kun je gemakkelijk doen door het bedrag in euro’s of yen dat je wilt omrekenen in te vullen op deze website.

Ga snel naar: