Ben je bekend met de Geldkoers?

De Geldkoers wordt ook wel de wisselkoers genoemd. Als het gaat om een geldkoers dan praat je over de prijs van een munt. Dat wordt uitgedrukt in een andere munt. Wil je een andere munt kopen dan gebruik je een valuta. Je voert dan een transactie uit op de valutamarkt. Door het grote vraag en aanbod van geld dat samenkomt ontstaat een prijs van een bepaalde valuta. Dat wordt dan de geldkoers.

Hoe wordt een geldkoers bepaald op de valutamarkt?

Een geldkoers wordt medebepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt. Is er meer vraag naar een bepaalde valuta dan het aanbod, dan zal de geldkoers stijgen of dalen (Denk bijvoorbeeld aan de dollar) Dat gebeurt altijd wanneer het aanbod groter is dan de vraag.

Hoe werken de Geldkoersen? (Wisselkoersen)

Een wisselkoers komt tot stand op een valutamarkt. Op een valutamarkt worden de munten verhandelt. Een goed voorbeeld is de Euro. Je gaat dan op de valutamarkt een munt gebruiken om een andere munt te kopen. Je zou dan de Euro’s kunnen gebruiken om bijvoorbeeld Amerikaanse dollars te kopen.

Gebruik je een valuta om een andere te kopen dan noemen ze dit een transactie. De vraag en aanbod op een valutamarkt is vrij groot en er komt genoeg geld samen. Door de geldkoers ontstaat de prijs van een bepaalde valuta. Je hebt dan je geldkoers. Een transactie kan stijgen of dalen.

Waar je op kunt letten wanneer je geld gaat wisselen?

Een geldkoers (wisselkoers) fluctueert continue. Als je een stabiele geldkoers hebt zoals de Dollar of de Zwitserse frank dan zullen de schommelingen niet zo groot zijn. Wil je betalen met bijvoorbeeld de Turkse lira dan wordt het een ander verhaal. De Turkse lira kan in een paar weken bijna de helft van zijn waarde verliezen.

Het is verstandig om vooraf de geldkoers van de vreemde valuta te checken. Het is verstandig om dat te doen voordat je geld gaat wisselen. Als je moet wisselen naar de Turkse lira ga dan niet grote sommen geld wisselen. Veel landen die een instabiele valuta hebben ontvangen liever Euro’s dan hun eigen valuta. In de landen wordt vaak de Euro geaccepteerd.

Het is belangrijk om te weten waar je geld gaat wisselen. Als je op een vliegveld bent dan zal het wisselkantoor je nooit de beste geldkoers geven. Dat geld ook bijvoorbeeld voor een hotel. Je krijgt op een vliegveld of hotel misschien niet de beste geldkoers (wisselkoers) maar je kunt er wel veilig geld wisselen.

Als je wilt wisselen naar een vreemde valuta kun je dat het beste doen in een stad. Je krijgt in een stad een goede geldkoers (wisselkoers). Het kan ook een nadeel zijn want je wordt in een stad meer opgelicht. In de meeste gevallen gaat het goed maar soms kan het zijn dat je te weinig geld ervoor terugkrijgt of dat ze je vals geld geven.

Valuta en wisselkoersen

Waarom stijgt of daalt een geldkoers (wisselkoers)

Door vraag en aanbod wordt de geldkoers bepaald. Deze bepalen de evenwichtsprijs maar ook de evenwichtshoeveelheid van een valuta. Een prijs wordt bepaald door het aanbod van de munt en de vraag naar de munt. Stel je wilt een dollar wisselen voor een euro. Je gaat dan Dollars aanbieden maar vraagt Euro’s.

Doe je het andersom dan wissel je Euro’s in zodat je Dollars terugkrijgt. Je biedt in dat geval Euro’s aan en vraagt om Dollars. Hierdoor ontstaat dan de evenwichtsprijs van Euro’s en dat heet de geldkoers (wisselkoers). Dat komt door vraag en aanbod van de munten. Door het verhandelen van Euro’s wordt ook de evenwichtshoeveelheid bepaald.