Wisselkoersberekenen

Koersen fluctueren maar de rentes ook

Het gaat goed op de beurs en de centrale banken van Europa en Amerika hebben aangekondigd dat ze de rente laag zullen houden. Het doel hiervan is om de economie te stimuleren, denk hierbij aan bedrijf maar ook zeker aan consumenten. Want door de lage rentes kunnen bedrijven gemakkelijker een lening afsluiten en hoeven hier ook minder voor te betalen. Hierdoor is het voor bedrijven interessanter om te investeren, maar dit is niet alleen voor ondernemers maar ook voor consumenten. De rente is namelijk ook laag voor de consumenten die bijvoorbeeld een huis willen kopen en hiervoor een hypotheek nemen. Een lage rente is dus positief voor de economie en hierdoor klim de beurs, maar er zijn ook problemen die ontstaan.

Wat voor problemen?

De keuze van de centrale bank om de economie te stimuleren doormiddel van lage rentes is op de korte termijn positief, maar kan op lange termijn negatief zijn. Door de lage rentes worden financiële instellingen kwetsbaar, denk hierbij aan banken. Dit komt omdat de banken momenteel het geld dat zij lenen of stallen bij de centrale bank een negatieve rente heeft.

 Deze negatieve rente betekend dus dat de banken moeten betalen om hun geld ergens te kunnen stallen, terwijl ze ondertussen nog wel rente uitkeren aan consumenten. Op deze manier verliezen de banken geld. Momenteel worden deze verliezen gecompenseerd door oude uitstaande hypotheken waar hoge rentes op staan. Maar deze worden steeds meer ingeruild voor nieuwe leningen met lage rentes waar dus weinig winst op wordt gemaakt.

Slimme deals
Het houden van vreemde valuta is vaak niet verstandig, beter kunt u deze omwisselen op een gunstig moment en iets kopen waar u blij van wordt. Kijk bijvoorbeeld op de site van prijsvergelijker Bigshopper voor leuke deals.

De rentes op een persoonlijke lening

Momenteel liggen de rentes op consumentenleningen erg laag. Maar dit geld niet voor alle leningen en daarom is het van belang om leningen te vergelijken. Dit kan op vergelijkingswebsites zoals www.leningen.nl. Het is van belang om goed te vergelijken voordat je een lening afsluit aangezien dit op de lange termijn een hoop geld kan schelen.